6. oktober 2014

Anchorage dag 2 - På sightseeing til Whittier

Opp grytidlig og frokost 07.30. Ikke akkurat et problem etter ytterligere 12 timers søvn... Kanskje vi nå er i rute? Men..! Frokosten her er ikke noe å skryte av - hva med normalt pålegg og ost?? - Pølser, bacon og belgiske vafler er liksom ikke mi greie tidlig på qvisten... - ei heller tørre bagels, som riktignok blir brukende etter en runde i brødristeren - med med sirup på? Blææhhh... Frukt og cottage cheese kan kanskje bli noe ensformig i lengden, men det er noe bedre enn alternativene. Nuvel..


Turen går sørover fra Anchorage sentrum. Det er faktisk ikke så mye å ta seg til på sightseeingfronten om man kun skal bruke en dag på utforskingen på denne tiden av året. Det er for langt å dra ut i bushen på egenhånd, alle sightseeing-togene (som stod på min plan) sluttet å gå for sesongen forrige helg (typisk!) og båtturene for å kikke på isbreer som kalver og hvaler som hvaler seg sluttet selvfølgelig også av for sesongen forrige helg (dobbelt typisk!). Men - sørover skal det nå være litt å se, så vi legger i vei. Været er kaldt, det er snø på toppene og bilutleiefirmaene har ikke tilgjengelig piggdekk før neste helg - snakker meg om å falle midt mellom to sesonger her...jaja... Det er nå ingenting å si på verken naturen eller været. Over her er vi like sør for Anchorage og ser fjellene på andre siden av "fjordarmen" Turnagain Arms.

Turen går langs fjorden innover mot Whittier - noe som skal vise seg å være et noe spesielt sted (for meg, som ikke har lest det som står med liten skrift). Før vi kommer sålangt er det imidlertid mye natur å nyte!Og siden smarte meg glemte!!! fotoapparatet hjemme, så blir alle bildene mine tatt med mobilkamera. Ikke akkurat det ultimate valget, men det får gjøre nytten. Landskapet var rett og slett fantastisk - med et lett dryss av vinteren på toppen av fjellene!

På det øverste bildet sees en av de utallige isbreene som sniker seg nedover fjellsiden. Jeg har ikke et godt bilde av den blå isen, men den var faktisk skinnende lyseblå enkelte steder. På vei mot Whittier tok vi turen innom Alaska Wildlife Conservation Center og "met the locals". Senteret tok vare på og omplasserte både enkeltdyr og flokker med dyr av ymse slag. Dyrene gikk fritt inne på eget område og ideen er å sette dem tilbake ut i naturen når dyret(ene) enten er friske nok eller mange nok til å kunne overleve på egenhånd. Noen av de lokale heltene vi møtte var disse:

Ovenfra: Elk, Moose, Bison og Mr Bear.

Conservation-senteret var flott, og med svært få turister da vi var der. Ikke rart - utenom sesongen som vi er... Turen gikk videre mot Whittier, og det viste seg å være litt av et sted. Uttrykket "Utpost 2B" er herved re-definert! For å komme dit må man gjennom en 3,3 km lang tunnel. Greit nok. Dette er imidlertid en single lane enveiskjørt tunnel som går oppå togskinnene - man deler altså herligheten med toget. Betryggende... Og tunnelen er åpen en gang i timen hver vei... 

I andre enden venter... ingenting annet enn en havn med båter. Fiskebåter, sightseeingbåter, privatbåter, andre båter og fartøy som går på vann... Man kommer ikke lenger enn ut av tunnelen og til kaien. Her ligger det ymse "utsalg" - alle med maritim vinkling, alle byggene ser ut som de holder på å falle sammen av seg selv, vi ser kun 2 - TO - mennesker her, ingenting som vi ser er åpent, ikke en butikk, ikke hotellet, ikke restauranten - ikke noe. Det står "Open" på en dør med skiltet "China House", men jeg har mine tvil, for å være ærlig. Dette stedet har imidlertid et yrende folkeliv sommerstid, og har fantastisk tilgang til Prince William Sound med hvalsafari, fisking, close-ups på isfjell som kalver etc. Men ikke nå. Det eneste interessante vi så var denne bygningen - en fraflyttet militærforlegning som faktisk rommet 1.100 militære i sin tid. Den ble fraflyttet i 1966 og har stått tom siden. Det synes... The Shining i gigantformat!


Det finnes imidlertid kreative sjeler i alle avkroker av verden... Her er det en av de lokale gutta som har tatt knekken på kjedsomheten og har stått på ski gjennom bygningen! Verd en kikk!Nedenfor er tunnelinngangen som tok oss tilbake til sivilisasjonen. Heldigvis. I Whittier ville jeg faktisk ikke tilbragt en eneste natt. Her var det spooooky! Det sies det bor over 200 mennesker her. Vi så 2. Det holdt... Turen tilbake til Anchorage tok oss gjennom det samme flotte landskapet - mye som jeg ikke har bilder av her. Det ble en flott sightseeing til tross for at togturer og båtturer var lagt død for sesongen. Middagen ble inntatt på den første restauranten jeg noengang har gitt 2 stjerner på TripAdvisor. For ordens skyld: Styr unna The Cattle Company! Det sies de har de beste biffene around. Not by far! Tyggegummikjøtt, slappe french fries, kornete og tørr blåmuggost og død øl. Vi fikk desserten gratis siden jeg klaget på det meste. Det kunne de ha spart seg. Mud pie'en var fremdeles frossen i midten - rett fra fryseboksen. FYSJ! You're hereby warned! Imorgen blir det skikkelig fór!

:o)

.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar