6. oktober 2014

ALASKA - Lengste transporten ever: Stavanger - Anchorage

1,5 døgn? Pytt, det var da så liteeeh... Vel, vi ankom da - uten stil, riktignok - og uten bagasje, men med en flott suite (takk kjære kunde) og herlig seng så kunne bagasje være bagasje og leiebil vente. Primærbehovene hylte i panna = 14 timers søvn i strekk! Det må være (nesten) ny rekord! Lørdag morgen, med 10 timers tidsforskjell fra Norge, kunne vi krype ut fra dyna til 4 lykkelige varme(?)grader og snøfri asfalt. Det kunne jo vært verre!

Dag 1 - Downtown Anchorage

 Nokså svingstang etter reisen og tidsforskjellen fikk vi likevel leid oss bil og tatt oss en tur downtown. Det var en underlig opplevelse. Alaska er en stat i USA, og nå har jeg vært i 8-9 av statene deres allerede, men dette liknet ikke på noe jeg har sett på det brede kontintetet. Anchorage er den største byen i Alaska med rett i underkant av 300.000 innbyggere (hovedstaden Juneau har 32.000...), men jeg følte jeg trasket rundt i en by mindre enn Sandnes. På mange vis. Svært få mennesker, rufsete bygninger i masse rare farger som minnet mest om Karibien, man kunne GÅ mellom butikkene (hvor i USA kan man ellers det?) og de få menneskene vi møtte på var kledd enten for en tur direkte ut i bushen eller i singlets og bare legger. I 4 varmegrader!

Men - dama på turistinformasjonen hadde i det minste peiling på det aller meste og kunne peke ut retningen og planen for søndagens utflukt.

Butikkene det var flest av var definitivt souvernirbutikker. De fleste andre inneholdt - guess what - klær og utstyr til utendørsbruk. Da snakker man alt fra undertøy via rifler, telt, fiskestenger og camo-gear til kanoer og help-yourself kits. Med tanke på at Anchorage mottar 95% av alt gods som kommer til Alaska så burde det vel ikke være en bombe at utvalget er stort - riktignok innenfor et temmelig snevert segment... Det offentlige, militæret, olje og turisme er de største næringsveiene, og vi har 2 kunder her i byen. ConocoPhillips som vi besøker denne gang har definitivt det største bygget. Med 22 etasjer og gullbelagte fasadeplater så stikker det seg nåååget grellt ut...

Det gjør vel kanskje jeg også på bildet. Unødvendig å si - jeg kjøpte ikke lua med innebygde hansker! Ennå... Temperaturen kryper imidlertid nedover og den første snøen la seg på fjellene like utenfor byen natt til idag... Trøtte som dupper ble det favorittrestauranten (-kjeden) Outback med baby back ribs til middag. Så rett til sengs - kl. 16:30 lokal tid.

Kill the jetlag!

.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar